Ο zozef έγραψε:
Εγω αναμενω τους σκεπτικιστες..
Φώναξε κανείς?
Εγώ το μόνο που βλέπω είναι fear-mongering, και πληροφόρηση να τείνει στο μηδέν.
Fear mongering is the use of fear to leverage the opinions and actions of others towards some end. The object of fear is exaggerated; those the fear is directed toward are kept aware of it on a constant basis.
Οι συνήθεις τεχνικές διατήρησης κατάστασης τρόμου είναι οι παρακάτω:
- Careful selection and omission of news (some relevant facts are shown and some are not).
- Distortion of statistics or numbers.
- Transformation of single events into epidemics.
- Corruption and distortion of words or terminology according to specific goals.
- Oversimplification of complex and multifaceted situations.
- Causal inversion (eg. turning a cause into an effect or vice-versa).
- Outright fabrication of events or claims.
Και τώρα θα ασχοληθούμε με το άρθρο...
Παράθεση:
«Η συστηματική καταστροφή των φυσικών πόρων της Γης έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου η οικονομική βιωσιμότητα των οικονομιών πλέον απειλείται -και όπου ο λογαριασμός που παραδίδουμε στα παιδιά μας ίσως αποδειχθεί αδύνατο να εξοφληθεί»
Γενικευμένη αερολογική μπούρδα. Θα αγνοήσω τις μελοδραματικές χαζομάρες και τις ασυναρτησίες, και θα ρωτήσω το εξής: Ποια "συστηματική καταστροφή των φυσικών πόρων"? Μήπως η λέξη που έψαχνε ο τύπος ήταν "κατανάλωση"? Γιατί, όμως, δε χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη? Τεχνική 4.
Παράθεση:
Προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί πόσο επείγον είναι το ζήτημα.
Και τι θα κάνει, θα βάλει κι άλλο κουκουλοφόρο μπόμπιρα να μας την πει? Μου φαίνεται ότι ο Περιοβαλλοντισμός προσεγγίζει τα όρια της τρομοκρατίας και της θρησκείας. Όποιος δεν τον ασπάζεται, βαπτίζεται αυτομάτως "βλάσφημος", "άνους", "παραπλανημένος", "τσιράκι των βιομηχανιών", "εναντίον μας", και όλα τα σχετικά, ενώ συχνά καταφεύγει σε εκφράσεις του τύπου "η θεία τιμωρία πλησιάζει" και "ουου, θα πεθάνετε όλοι". Τεχνική 7.
Παράθεση:
Τα τελευταία 450 εκατ. χρόνια, η Γη έχει ζήσει πέντε κύματα μαζικών εξαφανίσεων, όπως αυτό που οδήγησε στον αφανισμό των δεινοσαύρων. «Ένα έκτο κύμα εξαφανίσεων έχει ήδη ξεκινήσει, αυτή τη φορά λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας» αναφέρει η έκθεση.
Είχα την εντύπωση ότι δε γνωρίζαμε πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι... Ξαφνικά μάθαμε? Και πώς είναι τόσο σίγουρος ο τύπος ότι φταίει ο άνθρωπος? Εφόσον συνέβησαν τόσες μαζικές εξαφανίσεις, δεν είναι λογικό να ξανασυμβεί άλλη μία? Γιατί πρέπει ντε και καλά να φταίει ο άνθρωπος? Τεχνική 5 και 7.
Παράθεση:
Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να έχει φτάσει τα έξι δισεκατομμύρια, «οι πόροι που απαιτούνται για τη συντήρησή του υπερβαίνει αυτούς που είναι διαθέσιμοι» και η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.
Αυτό μου θύμισε έναν "επιστήμονα" που είχε καλέσει η Oprah για να μιλήσει για το Global Warming... Anyway, όταν οι πόροι δε φτάνουν για να στηρίξουν μια κοινωνία, ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού μειώνεται. Στο δημοτικό τα μάθαμε αυτά. Ωστόσο, οι περιβαλλοντιστές τείνουν να "ξεχνούν" ότι η Γη αποτελεί ένα χαοτικό και όχι γραμμικό σύστημα. Είναι γελοιότατο να εκφράζει κανείς ισχυρισμούς όπως: "Με το ρυθμό που πάμε, σε Χ χρόνια θα συμβεί το Υ." Γιατί? Θα σας πω μια παρόμοια έκφραση: "Με το ρυθμό που ανεβαίνει σήμερα το Χρηματιστήριο, του χρόνου θα είμαι εκατομμυριούχος!" Τεχνική 5.
Παράθεση:
«Στην Αφρική, η υποβάθμιση της Γης και ακόμα και η ερημοποίηση αποτελούν απειλές· η κατά κεφαλή παραγωγή τροφίμων έχει μειωθεί κατά 12% από το 1981».
Ουδέν σχόλιο. Τεχνική 3.
Παράθεση:
«Από τις μείζονες ομάδες σπονδυλωτών που εκτιμήθηκαν λεπτομερώς, πάνω από το 30% των αμφιβίων, το 23% των θηλαστικών και το 12% των πτηνών απειλούνται με εξαφάνιση».
Πάντα υπήρχαν είδη υπο εξαφάνιση. Λέγεται εξέλιξη. Μήπως οι εξαφανίσεις είναι κάτι νέο, για το οποίο φταίει για άλλη μια φορά ο άνθρωπος? Πού είναι οι δεινόσαυροι (οεο)? Επίσης, το να πετάς έτσι στατιστικά στοιχεία στη μούρη του άλλου αποτελεί παραπληροφόρηση του χειρίστου είδους. Γιατί? Γιατί δεν ξέρουμε πόσα είδη υπάρχουν στη φύση. Δεν έχουμε ιδέα. Κάθε εβδομάδα ανακαλύπτουμε νέα είδη που είτε υπήρχαν εδώ και εκατομμύρια χρόνια είτε εμφανίστηκαν πέρυσι. "Και τότε πώς έβγαλε ποσοστά ο τύπος χωρίς απόλυτες τιμές?" θα με ρωτήσετε. Πολύ απλό. Τα έβγαλε από τον *** του. Ή, ορθότερα, από τον *** ενός υπολογιστή που έτρεξε μερικά simulations με παραμέτρους που έβγαλε από τον *** του ο τύπος. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν όλοι οι "προφητικοί" υπολογισμοί που παράγουν οι έρευνες αυτού του είδους (πχ "Σε 100 χρόνια, η Κρήτη θα έχει βουλιάξει."). Τεχνική 2.
Παράθεση:
Οι συντάκτες παραδέχονται ότι σε ορισμένους τομείς και σε ορισμένες περιοχές έχει σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, «μέρος της προόδου που έχει επιτευχθεί, για τη μείωση της ρύπανσης στις ανεπτυγμένες χώρες, έχει αποβεί εις βάρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου εξάγεται σήμερα η βιομηχανική παραγωγή μαζί με τις επιπτώσεις της».
Hardly. Αλλά αποτελεί κλασσική τακτική του περιβαλλοντισμού να τα πετάει όλα στις απρόσωπες "βιομηχανίες". Οι απλοί άνθρωποι φταίνε για όλα, όχι η BP. Τεχνική 6.
Τα υπόλοιπα που αναφέρει είναι ικανοποιητικά.
Πάντως, εγώ θα ήθελα να μάθω από πότε ο όρος "σκεπτικιστής" απέκτησε αρνητική χροιά. Γιατί χρειάζεται να απολογούμαι επειδή ακούω στη λογική, και όχι στην καταστροφολογία που κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες? Μάλιστα, σα Μαθηματικοί που είμαστε, δε θα έπρεπε να αμφισβητούμε όλες τις αναπόδεικτες προτάσεις? Γιατί παιδεύονταν για 300 χρόνια τα μεγαλύτερα μυαλά της Ιστορίας ώστε να αποδείξουν ένα θεώρημα, αντί να πουν: "Έλα, μωρέ, ισχύει..."?
Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι δεν επιθυμώ καλύτερη διαχείρηση του περιβάλλοντος. Κάθε άλλο. Ποτέ δεν είπα να μην κάνουμε τίποτα. Θα κάνουμε την ανακύκλωσή μας, θα μετακινούμαστε με τα πόδια ή τις συγκοινωνίες, δε θα παράγουμε σκουπίδια χωρίς λόγο, και όλα τα σχετικά.
Απλώς δε γουστάρω να με ταΐζουν ψέμματα, και ακόμα περισσότερο δε μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους γύρω μου να τα πιστεύουν. Και δεν το λέω έτσι αυτό. Ψέμματα λένε. Δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι συμβαίνει ή τι θα συμβεί στον πλανήτη μας. Ο καθένας λέει ό,τι του κατεβαίνει. Πώς το ξέρω? Απλό: δεν έχουμε αναπτύξει ακόμα την τεχνολογία για να διεξάγουμε τέτοιου είδους υπολογισμούς. Οπότε, το μόνο που κάνουν είναι τυχαίες μαντεψιές.
Γι'αυτό, μην κατηγορείτε τους "σκεπτικιστές". Σας πληροφορώ ότι οι "σκεπτικιστές" σέβονται το περιβάλλον πολύ περισσότερο από τους "περιβαλλοντιστές", γιατί το κατανοούν πολύ καλύτερα.
edit: Oops, διόρθωσα κάποιες αντιστοιχίες τεχνικών που ήταν λανθασμένες. Sorry...
edit by admin: Προσπάθησε να εκφράζεις όσα θες να πεις πιο ευπρεπώς.