forum.math.uoa.gr

Forum του Τμήματος Μαθηματικών
Ημερομηνία 19 Δεκ 2018, 15:11

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 18 δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νέα Ακρόπολη, Νέο Θεμέλιο, Θεόσοφοι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Μαρ 2014, 15:23 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer

Εγγραφη: 12 Ιούλ 2010, 08:10
Δημοσ.: 101
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ έγραψε:
Παράθεση:
Α, μπράβο. Έπιασες το σημείο ακριβώς σε σχέση με το χάσμα θεωρίας και πράξης. :wink: Φυσικά αυτό ισχύει και γενικότερα, όπως π.χ. στη σχολή μας: Ακούω συνεχώς ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι τα μαθηματικά που κάνουμε είναι μη εφαρμόσιμα και πρακτικά άχρηστα.


Λάθος προσέγγιση, τα μαθηματικά δεν τα θεωρώ μη πρακτικά, η αρχιτεκτονική δεν λειτουργεί χωρίς μαθηματικά, για να πραγματοποιήσουμε αποστολές στον Άρη δεν πραγματοποιούνται χωρίς μαθηματικά και η θεωρία της σχετικότητας δεν αποδεικνύετε χωρίς μαθηματικά. Διαφωνώ! Δεν είναι καθόλου αφηρημένα.
Εκτός αν δεν καταλαβαίνω και εννοείς μαθηματικά σαν τα ολοκληρώματα κ.τ.λ

Παράθεση:
Ναι, ισχύει εν μέρει, αν και τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή "καθαρών" μαθηματικών στην τεχνολογία όλο και αυξάνεται. Γιατί πρέπει όμως ό,τι σπουδάζουμε να έχει ντε και καλά οικονομική χρησιμότητα;
Απλά ας σκεφτούμε αυτό που είπε ο Hardy, ότι δηλαδή ο μαθηματικός έχει ήσυχη τη συνείδησή του, ότι τα αποτελέσματα που παράγει δεν μπορούν να προκαλέσουν κακό σε άλλους ή στη φύση, επειδή ακριβώς σχετίζονται με αφηρημένα νοητικά αντικείμενα.


Το θέμα όμως με τα αφηρημένα φιλοσοφήματα του εσωτερισμού είναι εντελώς διαφορετικά, προκαλούν πολλά προβλήματα στην πράξη και κυρίως την πτώχευση της οικονομικής υγείας σε βαθμό βιοπορισμού, επίσης υπάρχουν πολλά παιδιά που παράτησαν το πανεπιστήμιο επειδή θεώρησαν σημαντικότερο να αφιερωθούν στην Ν.Α.

Τα μαθηματικά είναι επιστήμη, δεν μας συμβουλεύουν για τον τρόπο ζωής μας, δεν συμβουλεύουν στο πως να ζούμε, αντιθέτως ο εσωτερισμός στοχεύει στο να σου εμφυσήσει έναν τρόπο ζωής που στην πράξη είναι προβληματικός.
Δεν συγκρίνονται όλα κάτω από το πρίσμα του Hardy, δεν είναι όλα αναλογικά, ο κάνονας της αναλογία δεν υφίσταται όσον αφορά τα αφηρημένα.
Δεν μπορώ να εφησυχαστώ και στήσω την ζωή μου νομίζοντας ότι επειδή κάποια πράγματα είναι "χ,ψ" στην καθημερινότητα, θα είναι ¨χ,ψ" και στον μεγάκοσμο η στο μικρόκοσμο.
Κλασικό παράδειγμα η Ευκλείδεια γεωμετρία η οποία είναι πολύ πρακτική στην ζωή μας αλλά δεν μπορεί να λύσει προβλήματα του μεγάκοσμου.

Στον εσωτερισμό αλλά και στις θρησκείες λειτουργούν με το εξής παράδοξο, θεωρούν κάποια πράγματα ότι είναι "χ,ψ" στο αόρατο κόσμο και έπειτα καθορίζουν σύμφωνα με αυτά την καθημερινότητα, έλλειψη κοινής λογικής λέγετε!

Είναι το πλατωνικό παράδοξο που θέλει να στήσει την ζωή σύμφωνα τα θεϊκά ενώ ο Αριστοτέλης σύμφωνα με τα γήινα.
Βρίσκω πολύ πρακτικό τον αριστοτελικό τρόπο διότι προχωρά στα αόρατα με βάση την επιστήμη ενώ φαντασιόπληκτο τον Πλάτωνα που καταλήγει να αποζητά αναπόφευκτα την πίστη για τα λεγόμενά του από τους μελετητές του.


Δεν ισχυρίστηκα ότι τα μαθηματικά είναι μη εφαρμόσιμα, κάθε άλλο: Το ζήτημα είναι ότι δεν δημιουργούνται(δημιουργήθηκαν) για να εφαρμοστούν. Οι άνθρωποι ήξεραν να χτίζουν σπίτια πολύ πριν ο Ευκλείδης συγγράψει τα Στοιχεία του και σίγουρα εκείνος δεν ασχολήθηκε με τα μαθηματικά επειδή υπήρχε κάποια οικονομική ή τεχνολογική ανάγκη για παραγωγή εφαρμόσιμων αποτελεσμάτων. Επίσης, η σχετικότητα δεν έχει αποδειχθεί και ούτε μπορεί ποτέ να αποδειχθεί, όπως οποιαδήποτε άλλη φυσική θεωρία(Πόππερ). Τα μαθηματικά κατά Αριστοτέλη(τον επικαλούμαι επειδή τον ανέφερες) είναι αφαιρέσεις των αντικειμένων του εμπειρικού κόσμου, δηλαδή κλάσεις ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν τα αντικείμενα(και μάλιστα κατά έναν τρόπο "ανήκουν" σε αυτά). Π.χ. ο αριθμός 1 είναι μια ιδιότητα που έχουν όλα τα "μοναδικά" πράγματα. Όλα αυτά πολύ χοντροκομμένα και στο περίπου ως προς τον αριστοτελισμό. Ακόμη λοιπόν και σύμφωνα με έναν πραγματιστή φιλόσοφο, τα μαθηματικά είναι αφηρημένα και εκεί ακριβώς έγκειται η δυναμική τους, στην καθολικότητα. Να σου δώσω ένα παράδειγμα: Η θεωρία ομάδων είναι ομολογουμένως ένας από τους πιο θεωρητικούς κλάδους των μαθηματικών. Αναφέρεται σε αντικείμενα που έχουν πολύ απλές ιδιότητες, την προσεταιριστικότητα ως προς μία(εσωτερική) πράξη και την ύπαρξη αντιστρόφου και ουδετέρου στοιχείου(ως προς την πράξη), τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενα(ή έστω προσεγγίσεις αντικειμένων) της εμπειρίας μας(δεν βλέπεις ομάδες στον κόσμο, βλέπεις όμως σχήματα). Όταν ο Abel ξεκίνησε να μιλάει για την έννοια της ομάδας δεν είχε ιδέα ότι η θεωρία που θα αναπτυσσόταν από τις σκέψεις του θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη σύγχρονη φυσική, η οποία οικοδομήθηκε αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του. Αυτό που προσπαθώ να πω τόση ώρα είναι ότι οι μαθηματικοί ως επί των πλείστων δεν παράγουμε θεωρήματα κατά παραγγελία της Φυσικής ή της Τεχνολογίας. Αν μπορούν να εφαρμοστούν αυτά που σκεφτόμαστε, ακόμη καλύτερα, αλλά δεν είναι αυτό το σημείο εκκίνησης των ερευνών.
Όσον αφορά τον εσωτερισμό έχεις δίκιο(τα είπαμε και πριν). Φυσικά, διαφωνώ καθέτως με τον αριστοτελισμό ως φιλοσοφικό σύστημα, διότι επιχειρεί να ανάγει τον "κοινό νου" σε φιλόσοφο/διανοητή και γι'αυτό ακριβώς κυριάρχησε στο φιλοσοφικό στερέωμα όλον τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση μέχρι να εμφανιστεί η μορφή του Ντεκάρτ και να αρχίσουμε επιτέλους να μιλάμε για αληθινή φιλοσοφία. Ο Πλάτων από την άλλη, το ξεκίνησε καλά, αλλά στην πορεία κατέληξε να υποστηρίζει γελοίες θέσεις κυρίως στην πολιτική φιλοσοφία.
Γενικά η συζήτηση είναι πολύ ευχάριστη και σ' ευχαριστώ γι'αυτό. :)

_________________
"I don't believe in empirical science. I only believe in a priori truth."
— Kurt Friedrich Gödel


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νέα Ακρόπολη, Νέο Θεμέλιο, Θεόσοφοι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Μαρ 2014, 19:38 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφη: 14 Σεπ 2013, 14:02
Δημοσ.: 10
Δεν διαφωνώ, προφανώς δεν κατανόησα αυτό που είπες όσον αφορά τα μαθηματικά.

Τώρα για τον Αριστοτέλη, ούτε εγώ τον πιστεύω ως ιδεολογικός οπαδός! Ναι, έχεις δίκιο για τον μεσαίωνα και πως θεμελιώθηκε ο υλισμός στην δύση, μην ξεχνάμε όμως ότι και η ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία που επηρεάστηκε από τον Πλατωνισμό δεν τα πήγε καλύτερα!

Το θέμα είναι ότι μέσο τον ιδεολόγων χτίζονται εύκολα μεγαλεπήβολα λόγια και όταν αυτά περιγραφούν ιδανικότητες, αργά ή γρήγορα με πολύ ρομαντισμό παραμονεύει ο δεσποτισμός και ο φασισμός!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νέα Ακρόπολη, Νέο Θεμέλιο, Θεόσοφοι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Απρ 2014, 13:35 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφη: 14 Σεπ 2013, 14:02
Δημοσ.: 10
https://www.youtube.com/watch?v=3OrXNxMgXUk


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 18 δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group