forum.math.uoa.gr

Forum του Τμήματος Μαθηματικών
Ημερομηνία 16 Δεκ 2018, 20:22

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 4 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Παγκόσμιο Κύπελλο Νοερής Αριθμητικής '16 και Memοriad'16
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Δεκ 2015, 09:32 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 01 Ιουν 2006, 00:02
Δημοσ.: 96
Γειά σας συνάδελφοι,

Ονομάζομαι Νώντας Μπουκοβάλας, 31 ετών, πτυχιούχος Μαθηματικών Παν. Αθηνών, καταγωγή από Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας. Έχω γραφτεί ως Νod (σύντμηση του 'Νοdas' ) σ' αυτό το forum από αρχές του 2006, όταν στήθηκε ο server από ενα φίλο στο έτος μου, τον Γιώργο-Εirik Τσαρπαλή (eirik), τον Κύριο Ευαγγ.Ράπτη και κάποια άλλα άτομα στο εργαστήριο H/Y, στον όροφο πάνω απ'τη γραμματεία στη σχολή. Σπούδαζα στη σχολή από 2001 ως 2007, και δυστυχώς επεσα σε 3 χαμένες εξεταστικές ( 2002(Ε), 2006(Ε), κ 2007(Χ), λόγω καταλήψεων. Παρόλα αυτά κατάφερα να τελειώσω ως το 2007 , με 38 μαθήματα περασμένα (36+2 ειδίκευσης), κ να ορκιστώ αρχές του 2008. Είμαι τυχερός που το 2002 μεταφερθήκαμε στο καινούριο κτήριο πίσω απ'το Φυσικό. Διότι το 2001 που μπηκα στη σχολή, πρόλαβα να φοιτήσω και στο παλιό Μαθηματικό Αθήνας (δίπλα στο Βιολογικό & Χημικό), οπού γινόταν πραγματικός συνωστισμός από φοιτητές και όπου ήταν πολύ μικρες εγκαταστάσεις για να μας χωρέσουν όλους. Συνήθως κάθε χρονιά έμπαιναν 450+ άτομα (350 εισακτέοι στη χρονιά μου, συν τουλάχιστον άλλες 100 μεταγραφές από άλλες πόλεις (Σάμο, Πάτρα κτλ.), (συν τους φίλους Κύπριους/ες). Ακόμα και τα τεράστια αμφιθέατρα ΦΜ1,ΦΜ2 του Χημικού συνήθως γέμιζαν.

Ακαδημαϊκά το 2009-11, μετά τη σχόλη κ τη θητεία, έκανα απλά ένα Μάστερ Αστροφυσικής σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Αποφάσισα να μην συνεχίσω για Ph.D. γιατί θεώρησα την ακαδημαϊκή καριέρα παρά πολύ απαιτητική για τα δεδομένα μου. Επίσης θεωρώ οτι δεν υπάρχει αρκετή στήριξη στους υποψήφιους διδάκτορες αλλά και γενικότερα σε όλους τους καθηγητες πανεπιστημίου για την ομαλή διεκπεραίωση της έρευνας τους.Το ΙΤΕ και ο Δημόκριτος είναι κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις στη χώρα μας. Επίσης πέραν της πενιχρής οικονομική στήριξης των καθηγητών πανεπιστημίου, υπάρχει και το ζήτημα της κοινωνικής στήριξης. Θεωρώ ότι στη μαζική κουλτούρα είναι πλέον μειωμένο το κύρος ενός καθηγητή πανεπιστημίου, και το οποίο κύρος δεν υφίσταται σε τέτοιο βαθμό όπως σε προηγούμενες δεκαετίες. (προσωπική άποψη). Παρ'όλα αυτά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όποιον/α επιλέγει να γίνει πανεπιστημιακός δασκαλος στη χώρα μας και ειδικά σε όσουν κάνουν σημαντικές μαθηματικές δημοσιευσεις σε Mathematical journals, παρ'όλη την έλλειψη πόρων και υποδομών για έρευνα.

Είμαι από μικρό παιδί αριθμομνήμων (mental calculator), σαν hobbie πάντα. Δεν έχω γράψει βιβλίο για αυτό, απλά έχω διαβάσει σχεδόν ότι βιβλιογραφία υπαρχει. Στις εξεταστικές μου στη σχολή (6 χρόνια=18 εξεταστικές) , δεν μπορώ να πω ότι αυτή η δεξιότητα νοερής αριθμητικής με βοήθησε ιδιαίτερα, μιας και τα κομπιουτεράκια επιτρέπονταν πάντα στις εξετάσεις. Αλλά αυτή η αριθμητική δεξιότητα ήταν συνήθως χρήσιμη στο να μην διπλό-τσεκάρω τους τελικούς υπολογισμούς σε ορισμένα μαθήματα όπου είχε τουλάχιστον κάποιες αριθμητικές πράξεις όπως Συνδυαστική, Άλγεβρα, Πιθανότητες και Θεωρία Αριθμών. Τα δυο τελευταία τα είχα περάσει με κ.Χαραλαμπίδη και κ.Ζαχαρίου αντίστοιχα. Πολύ καλοί καθηγητές και οι δύο.

Μ'αυτά και μ’αυτά, τελειώνοντας το Μαθηματικό Αθήνας και έχοντας εμπιστοσύνη στις νοητικές δυνάμεις μου, συμμετείχα στα 3 τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήματα Νοερών Υπολογισμών στη Γερμανια http://www.recordholders.org/en/events/ ... index.html
(Mental Calculation World Cup).

Ο κανόνας είναι απλός. Όποιος είναι ο πιο γρήγορος στους αριθμητικούς υπολογισμούς με το μυαλό, κερδίζει το Κύπελλο. Γράφουμε μόνο το τελικό αποτέλεσμα, και καμιά άλλη ενδιάμεση πράξη. Mετέχουμε 40 αριθμομνήμονες διεθνώς, κάθε 2 χρόνια απ΄ όλες τις ηλικίες. https://www.youtube.com/watch?v=LzgaRkBjWMQ Εγώ συμμετείχα τα έτη 2010, 2012 κ 2014 (κάθε 2 χρόνια γίνεται σε διάφορες Γερμανικές πόλεις), και είχα τελικές θέσεις 18ος/33, 15ος/32 κ 18ος/39 αντίστοιχα. Στους διαγωνισμούς που συμμετείχα (πάντα με ελληνικά χρώματα), το κύπελλο κέρδισε μια Ινδή το '10, ένας Ιάπωνας το '12, και ένας Ινδός το '14. Καλύτερη δική θέση μου ήταν η 5η, στο υπολογισμό μέρας της εβδομάδας για τυχαία ημερομηνία (1600-2100) με σκορ 52 μέρες σε ένα λεπτό. (2014). Υπάρχει ειδικός αλγόριθμος για αυτό.
Έχουμε παγκόσμια κατάταξη εδώ http://www.recordholders.org/en/list/me ... kings.html και FB group: https://www.facebook.com/mentalcalculationworldcup

Επίσης το 2012 συμμετείχα στην διεθνή 'Μεμοριάδα' της Τουρκιάς (http://www.memoriad.com, 90 άτομα απο 20 χώρες), όπου πήρα ασημένιο μετάλλιο στις τετραγωνικές ρίζες και 750$ ως έπαθλο. (2-ος στους 28) (http://www.memoriad.com 2012 Ιnternational Memoriad competition) Στις προσθέσεις βγήκα 30-ος στους 42, στους πολλαπλασιασμούς 17-ος στους 31 , στα ημερολόγια 11ος στους 29. Ξενοδοχεία και φαγητά ήταν όλα πληρωμένα απ΄το διοργανωτή, Mr. Μelik Duyar. Βίντεο συμμετοχής και απονομής διαγωνιζόμενων εδώ https://www.youtube.com/watch?v=exX1SMVUuRQ (5000 θεάσεις) https://www.youtube.com/watch?v=K5Cml-_f910 http://www.youtube.com/watch?v=3yhyw_bsDjg (2500 θεάσεις)

Αρκετοί σε σχόλια στο youtube ως αντεπιχείρημα για την ματαιότητα τέτοιων διαγωνισμών 'Νοερών Υπολογισμών/Αριθμητικής' αναφέρουν ότι δεν έχει σχέση αυτή η ικανότητα με τα καθαρά 'Μαθηματικά'. Απλά να τους θυμίσω ότι η Αριθμητική και οι υπολογισμοί Αριθμητικής χωρίς εργαλεία (χαρτί, στυλό, Η/Υ) είναι ο απλά αρχαιότερος κλάδος των πρακτικών μαθηματικών. Επίσης απ' την εποχή του Πυθαγόρα (πριν 27 αιώνες), οι 4 βασικοί επιστημονικοί κλάδοι ήταν η Αριθμητική, η Μουσική, η Γεωμετρία και η Αστρονομία. Και θεωρώ ότι η Αριθμητική (σαν πρακτικός προάγγελος της συνολοθεωρίας) ανακαλύφτηκε πολύ πριν κι απ'την Γεωμετρία η οποία για να ποσοτικοποιηθεί χωρικά, προϋποθέτει την ύπαρξη μιας μεθόδου καταμέτρησης (ράβδοι καταμέτρησης ή αριθμητήρια). Αυτό αργότερα οδήγησε σε πιο πρακτικά "θεσιακά" συστήματα μέτρησης σαν το δικό μας το δεκαδικό σύστημα ή το 60-δικό των Βαβυλώνιων.

Η 'Αριθμητική Ανάλυση Ι' που κάναμε στην σχολή θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει όνομα και να λέγεται 'Αριθμητική Ανάλυση για χρήση με Η/Υ'. Διότι ακόμα και στην μέθοδο του Νεύτωνα, χρειάζεται αριθμομηχανή και κάποια εφαρμογή για Η/Υ, για μεγάλη ακρίβεια. Τέλος, η εξάσκηση του μυαλού έχει πάντα θετικές επιδράσεις, όπως και η γυμναστική. Προσωπικά όταν κάνω νοερούς υπολογισμούς συμπεριφέρομαι πιο πολύ σαν αθλητής μαθηματικών παρά σαν οτιδήποτε άλλο, γι'αυτό και άνοιξα το topic εδώ υπό την κατηγορία "Μαθηματικοί διαγωνισμοί και Ολυμπιάδες". Αν θέλει ο moderator mauro Rn μπορεί να συνιστήσει μεταφορά θέματος.

Ο κύριος λόγος για να ανοίξω το topic εδώ είναι για να γνωστοποιήσω σε όλους/ες ότι το 2016 γίνεται νέο παγκόσμιο πρωτάθλημα υπολογισμών, όπως και νέα Μεμοριάδα στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ στις 7 ως 11 Νοέμβρη 2016. Σκοπεύω να συμμετάσχω και στα 2. Οπότε θα ήθελα σας κάνω πρόσκληση/ερώτηση ενδιαφέροντος αν γνωρίζετε κάποιο άλλο άτομο από Ελλάδα (όχι μόνο από τα Μαθηματικά τμήματα, αλλά και γενικότερα) που να έχει κάποιες προχωρημένες αριθμητικές ικανότητες και να ενδιαφέρεται για συμμετοχή σε τέτοιου είδους αριθμητικό διαγωνισμό όπως το Memoriad 2016. Αν ναι, θα ήθελα να τον προωθήσετε σε αυτό το μύνημα εδώ, ώστε να επικοινωνήσουμε και σχεδιάσουμε να κάνουμε και δεύτερη αίτηση από Ελλάδα (μετά τη δικιά μου). Εκεί θα συμμετέχουν περίπου 300 άτομα, και εκτός από υπολογισμούς θα υπάρχουν και αρκετοί διάσημοι αθλητές μνήμης (memory athletes). Στους υπολογισμούς θα υπάρχουν 5 βασικές κατηγόριες: νοερές προσθέσεις, νοεροί πολλαπλασιασμοί, νοερές τετραγωνικές ρίζες, νοερή εύρεσης μέρας ημερολόγιων, και Flash Anzan (αστραπιαία πρόσθεση). Εγώ συμμετέχω στα 4 πρώτα, μιας και στο Flash Anzan θέλει ειδική εξάσκηση με αβάκα τύπου Σορομπαν (soroban abacus), το οποίο γενικά αγνοούμε στην Ελλάδα. Επίσης στο διαγωνισμό θα υπάρχει και κατηγορία 'Γρήγορου Διαβάσματος' (Speed-reading στα Αγγλικά), με πόντους για κατανόηση με 'λέξεις ανα λεπτό'. Οι αιτήσεις για την Memoriad 2016 ξεκινούν σε λίγο (Ιαν.2016), όπως γνωστοποίησε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, στο επίσημο site και συγγραφέας Scott Flansburg http://www.memoriad.com
(τσεκάρετε τον αν θέλετε στη βικιπαιδεια https://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Flansburg )

Αγωνίζομαι πάντα υπό την ελληνική σημαία στο θρανίο,(κάθε χώρα τη δικιά της) κι αυτό είναι έξτρα κίνητρο, μιας και δεν γνωρίζω αρκετούς Έλληνες στα Νοητικά Σπόρ (mind sports) (εκτός ίσως τους Γκρανμετρ Σκακιού Μπανίκα, Παπαιωαννου, Χαλκία, Μαστροβασίλη Θ.&Δ. , http://chess-results.com/tnr140380.aspx ... =30&wi=821 , δηλαδή η Ελληνική σκακιστική πεντάδα που στην Διεθνή σκακιστική ολυμπιαδα 2014 βγηκε 25 στους 177, όπως και 2 άλλους Έλληνες που σε Πρωταθλήματα Μνημης είναι στις θέσεις 841 και 1502 παγκοσμίως http://www.world-memory-statistics.com/ ... nkings.php ) και τον Ε.Κατσιούλη που είναι στους 5-10 κορυφαίους παγκοσμίως στα IQ tests, τα οποία όμως ο καθένας κάνει μόνος του στο σπίτι του, και όχι σε ταυτόχρονες συνθήκες διαγωνισμού/εξέτασης όπως εμείς. Αν και είναι αμφιλεγόμενο θέμα, είναι γεγονός ότι ακόμα και τέτοια τεστ περιέχουν αρκετές δύσκολες αριθμητικές σειρές και πολύπλοκα γεωμετρικά Puzzles, τα οποία καθιέρωσε ο μεγάλος Αμερικάνος Μαθηματικός δημοσιογράφος, και αρθρογράφος: Martin Gardner (1914-2010)

Τέλος σίγουρα θεωρώ και Νοητικά Σπορ όλους τους διαγωνισμούς της Ε.Μ.Ε. που συμμετείχα Γυμνάσιο-Λύκειο (Θαλής-Ευκλείδης-Αρχιμήδης) τη δεκαετία του '90. Όπως και τις Βαλκανικές, Μεσογειακές, Διεθνείς και τις Φοιτητικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες (IMO και Seemus), στις όποιες δεν συμμετείχα ποτέ, μιας ήμουν γενικά μέτριος φοιτητής και είχα πάντα πολλά ενδιαφέροντα εκτός απο καθαρά μαθηματικά ( όπως π.χ σκάκι που παίζαμε παλιά τουρνουά στα τραπεζάκια στη σχολη και χάναμε πάντα απ' τον Μάριο Τασσόπουλο, φοιτητή της σχολής μας, με 2350 Fide Elo).
Οπότε αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όσους Έλληνες τα έχουν πάει κατά καιρούς άριστα σε IMO και Seemus, μιας και είναι πραγματικά δύσκολοι διαγωνισμοί, ειδικά σε Γεωμετρία και Ανάλυση.

Παρεμπιπτόντως οι πιο διάσημοι αριθμομνήμονες παγκοσμίως (όχι και απαραίτητα καλυτεροι όμως) είναι οι Scott Flansburg, Arthur Benjamin και Rudiger Gamm. Αν θέλετε ψάξ'τε τους συγκεκριμένους στο Youtube, έχουν αρκετές διαλέξεις και επιδείξεις ικανοτήτων νοερών υπολογισμών. Mόνο με τον πρώτο είχα την τύχη να συναγωνιστώ σε διαγωνισμό αριθμητικής (το 2010 στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας ), οι άλλοι 2 κυρίως πάνε σε shows και όχι σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Aν έχετε κάποια ερώτηση το e-mail μου είναι: nodas1@gmail.com Ίσως τσεκάρω και εισερχόμενα μηνύματα μερικές φορές εδώ. Αν και τώρα μιας και είμαι απόφοιτος της σχολής, δεν μπαίνω συχνά πλέον στο forum εδώ.
Προσωπικό site: http://www.linkedin.com/pub/nodas-boukovalas/30/4b1/455
Ευχαριστώ για την ανάγνωση. Kαλή τύχη και καλή συνέχεια σε όλους/ες.

Νώντας Μπουκοβάλας,
Mαθηματικός, απόφοιτος Πανεπ. Αθηνών, Σεπ.2007
μέλος Ε.Μ.Ε. απ'το '08
Aστροφυσικός, M.Sc. Sussex University, UK
Αριθμομνήμων (mental calculator),

Υ.Γ1. Ένα αρθρο για μένα στην τοπική εφημερίδα Αιχμή Mεσολογγίου:
http://aixmi-news.gr/index.php?option=c ... Itemid=295

Υ.Γ.2 Σχετικό ιστορικό θέμα γιατ την νοερή αριθμητική, σε ελληνική web εφημερίδα:
http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-x ... 41950.html
Άρθρο στην αγγλική Guardian: http://www.theguardian.com/science/alex ... -world-cup

YΓ.3 Περισσότερα περί νοερής αριθμητικής:
https://el.wikipedia.org/wiki/Νοεροί_υπολογισμοί
Το αγγλικό άρθρο είναι αρκετά πιο κατατοπιστικό: https://en.wikipedia.org/wiki/Mental_calculation

Υ.Γ4. Θέματα νοερής αριθμητικής που έχω αντιμετωπίσει κατα καιρούς:
http://www.recordholders.org/downloads/ ... ks2014.pdf
http://www.recordholders.org/downloads/ ... ks2012.pdf
http://www.recordholders.org/downloads/ ... ks2010.pdf
(Επαναλαμβάνω πως στο διαγωνισμό, απλά γράφαμε στο χαρτί μόνο το τελικό αποτέλεσμα της κάθε πράξης. Απαγορευόταν κάθε ενδιάμεση πράξη ή κάθε μουτζούρα που να υποδεικνύει ότι έγινε ενδιάμεση πράξη. Χρονικό όριο: Προσθέσεις: 7 λεπτά. Ημερολόγια: 1 λεπτό. Tετραγωνικές ρίζες, πολλαπλασιασμοί και καθένα απ'τα υπόλοιπα: 10 λεπτά η κάθε κατηγορία.
Στην Μεμοριάδα πάλι είναι όλα ηλεκτρονικά και κάθε υπολογιστής είχε συνδεδεμένο το πρόγραμμα Memoriad ( memoriad-simulator.en.softonic.com ) , βλεπούμε την εκάστοτε πράξη και μετά από κάποια σκέψη, πληκτρολογούμε το τελικό αποτέλεσμα όπως αναφέρεται και φαίνεται στην βικιπαίδεια https://en.wikipedia.org/wiki/Memoriad

_________________
Νώντας Μπουκοβάλας - Nodas Boukovalas


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Παγκόσμιο Κύπελλο Νοερής Αριθμητικής '16 και Memοriad'16
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Δεκ 2015, 09:59 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer

Εγγραφη: 12 Μαρ 2006, 22:43
Δημοσ.: 3630
Τοποθεσια: Αθήνα
Προς Νώντα Μπουκοβάλα:

Χαρήκαμε όλοι(πιστεύω) που πήραμε μήνυμά σου.

Σε προτρέπω να μας ενημερώνεις σχετικά με τους διαγωνισμούς
και καλή τύχη

_________________
Ευάγγελος Ράπτης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Παγκόσμιο Κύπελλο Νοερής Αριθμητικής '16 και Memοriad'16
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Δεκ 2015, 10:56 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 01 Ιουν 2006, 00:02
Δημοσ.: 96
Προς καθηγητή Κ.Ράπτη:

Σαν ευχαριστώ και κάλη συνέχεια επισης. Συμπεριέλαβα και κάποιες προσωπικές απόψεις και συνδέσμους (links), ελπίζω μην είναι πολύ παρεξηγήσιμα ή υπερβολικά περιττά. Απλά είπα να αποτυπώσω την πραγματικοτήτα όπως την βλεπω, ώστε να μην σκορπιστώ σε πολλά topic. Επίσης το μάθημα σας 'Αλγεβρα' το ανεφερα ως Αλγεβρα, γιατί νομίζω οτι έχει αλλάξει όνομα απο 'Βάσικη Άλγεβρα' που λέγοταν παλιά όταν το διδασκόμασταν.

Στο συγκεκριμένο μάθημα, στο κεφάλαιο με την βασική αριθμοθεωρία (μικρό θεωρημα Fermat, ισουπόλοιποι, διοφαντικές, κινέζικο θεώρημα) χρειαζόταν συχνά αρκετές αριθμητικές πράξεις. Aν και όπως ανέφερα, η αριθμομηχανή πάντα επιτρεπόταν στις εξετάσεις μας. Όποτε μερικές φόρες, ειδικά αν υπάρχει περιθώριο χρόνου (π.χ 3 ώρες) είναι κάπως ριψοκίνδυνη η νοερή αριθμητική χωρίς ενδιάμεσες πράξεις. Αλλά π.χ. άν μου είχε μείνει μόνο ένα δίλεπτο για το τέλος μιας εξέτασης και π.χ στην Γραμμική Άλγεβρα έπρεπε να υπολογίσω έναν πολλαπλασιασμό πινάκων 4χ4 και να γράψω τελικό αποτέλεσμα, τότε σε τέτοια πίεση χρόνου, σίγουρα βοηθούσε η νοερή αριθμητική χωρίς ενδιάμεσες πράξεις.

Κάποιοι θεωρούν την νοερή αριθμητική, κλάδο τον μαθηματικών. Κάποιοι όχι. Πέρα απ΄τις τυπικές κατηγοριοποιήσεις, πιστεύω τέτοιες αριθμητικές δεξιότητες πάντα βοηθάνε και στην καθημερινότητα και όχι μόνο στις εξετάσεις. Γιατί όσοι είναι πλέον εκτός της Μαθηματικής επιστήμης μας και δεν έχουν ασχοληθεί με θετικές επιστήμες σε ανώτερο επίπεδο, πολλές φορές με ρωτάνε με ποιόν τρόπο θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στην καθημερινότητας τους τα μαθηματικα. Συνήθως οι πιο πολλοί, από τα σχολικά τους μαθηματικά απλά θυμούνται μόνον κάποια βασικά από την απλή αριθμητική (π.χ. αλγόριθμο της διαίρεσης ) και κάποια από την απλή γεωμετρία (όπως Πυθαγόρειο Θεώρημα και κάποια βασικά θεωρήματα τριγωνομετρίας)

Για να συνοψίσω στο κεντρικό θέμα: ζητούμενο είναι μια πιθανή ανεύρεση άλλων συνδιαγωνιζόμενων στο συγκεκριμένο τομέα διαγωνισμών, μελλοντικά για όποιο/α ίσως διαβάσει αυτο το topic, και για ενημέρωση. Π.χ. οι Τούρκοι και οι Ινδοί έχουν βελτίωθει και οργανωθεί πάρα πολύ σε αυτόν τον τομέα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Ακόμα και να μην θέλει κάποιος/α να συμμετάσχει, θεωρώ ότι η στοιχειώδης αριθμητική εξάσκηση βοηθάει σε αρκετούς πρακτικούς τομείς.

Όσο στοιχειώδης κι αν φαίνεται μια πράξη (π.χ πρόσθεση), μπορεί να γίνει ενδιαφέρουσα άσκηση αν μπει η παράμετρος χρόνος/ταχυτήτα υπολογισμού, που εν τέλει δίνει κίνητρο για ρεκόρ και αυτοβελτίωση.
Στο Flash Αnzan που προανέφερα, γίνονται τρομακτικά ρεκόρ από Ιαπωνες (π.χ. πρόσθεση 15 σερί μονοψήφιων αριθμών σε λιγότερα απο 2 δευτερόλεπτα).

Π.χ. Περί ταχύτητας υπολογισμού και στους Η/Υ υπάρχει το λεγόμενο 'Pi-test' για την βελτίωση χρόνου σε κάθε καινούριο επεξεργαστή που βγαίνει. Το Pi-test (τέστ-π) είναι φαινομενικά απλός αλγόριθμος. Αλλά αυτό που μετράει στα benchmark tests των περιοδικών, είναι ποιος επεξεργαστής υπολογίζει τον αλγόριθμο πιο γρήγορα. π.χ Αν ο Ιntel i7-5930K κάνει ρεκόρ χρόνου, τοτε σπάει κάποια standards. Όπως και στο σκάκι που υπάρχει το βέλτιστο ‘evaluation function’ (συνάρτηση αξιολόγησης θέσης) μέσα σε κάθε κορυφαίο σκακιστικό πρόγραμμα (όπως houdini, stockfish και rybka). Αν και σε πιο πολύπλοκα παιχνίδια, εκεί πέρα εκτός από ταχύτητα επεξεργαστή, παίζει ρόλο και η βελτιστοποίηση του εκάστοτε αλγορίθμου μιας και ο κώδικας (source code) έχει εκεί πάρα πολλές ρυθμίσεις και παραμέτρους στα υπ'όψιν.

Έτσι σαν αναλογία, και στην νοερή αριθμητική, εκτός από την ταχύτητα υπολογισμού, μετράει πολύ και η επιλογή κατάλληλου αλγορίθμου. Π.χ. Ο Ιάπωνας πρωταθλητής υπολογισμών (καθηγητής Soroban στο Τokyo), ειναι πολύ πιο γρήγορος απο μένα στην πρόσθεση. Αλλά στην εύρεση ημερομηνιών έχω βρει πιο κατάλληλο αλγόριθμο όποτε ισοσκελίζω. Επίσης στις τετραγωνικές ρίζες, έχω σχετικά πιο αργό αλγόριθμο που όμως αν εφαρμοστεί σωστά σπάνια οδηγεί σε λάθος. Αντίθετα, ο αλγόριθμος ρίζας των Ινδών ( vedic duplex method) είναι πολύ πιο γρήγορος απ'τον δικό μου αλλά και πιο επιρρεπής στα σφάλματα ειδικά στα τελευταία δεκαδικά ψηφία. Είναι θέμα στρατηγικής, επιλογής και εξάσκησης με ένα στανταρ σύστημα υπολογισμών. Oπως π.χ. στη σχολή στα μαθήματα στη θεωρία παιγνίων, στην επιχειρησιακή ερευνα ή στα γραμμικά συστήματα υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί αλγόριθμοι (π.χ. Cramer, Gauss). Οπότε είναι θεμα προσωπικής επιλογής και στρατηγικής, και δεν σημαίνει ότι κάποιος αλλός αλγόριθμος είναι λαθος, απλα ίσως λιγότερο αποδοτικός. (efficient)

Καλή συνέχεια,
Νώντας

_________________
Νώντας Μπουκοβάλας - Nodas Boukovalas


Τελευταία επεξεργασία απο Nod την 03 Δεκ 2015, 14:13, επεξεργάστηκε 2 φορές συνολικά.

Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Παγκόσμιο Κύπελλο Νοερής Αριθμητικής '16 και Memοriad'16
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Δεκ 2015, 11:19 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer

Εγγραφη: 12 Μαρ 2006, 22:43
Δημοσ.: 3630
Τοποθεσια: Αθήνα
Από το Τμήμα Μαθηματικών τελευταία για τους μαθηματικούς διαγωνισμούς και ολυμπιάδες υπεύθυνος είναι ο κ.Α.Κοντογεώργης (είναι νέο μέλος ΔΕΠ στον τομέα Άλγεβρας, Γεωμετρίας).
Γράψε ένα email στον κ.Κοντογεώργη. Πιθανόν να γνωρίζει περισσότερα για αυτό που ρωτάς

_________________
Ευάγγελος Ράπτης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 4 δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group