forum.math.uoa.gr

Forum του Τμήματος Μαθηματικών
Ημερομηνία 11 Δεκ 2018, 07:19

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 24 δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Το πείραμα του αιώνα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Σεπ 2008, 09:32 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer

Εγγραφη: 12 Δεκ 2006, 17:32
Δημοσ.: 2095
Τοποθεσια: Somewhere in Time The Final Frontier
news24.gr έγραψε:
  Η Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008 είναι μια ιστορική μέρα για την επιστημονική έρευνα και για την ανθρωπότητα, καθώς σήμερα τίθεται σε λειτουργία στα γαλλοελβετικά σύνορα ο μεγαλύτερος επιταχυντής πρωτονίων στον κόσμο, ο LHC(Large Hadron Collider). Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο επιστημονικό όργανο, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στη μελέτη των υποατομικών σωματιδίων.

  Ο LHC κατασκευάστηκε από το το ευρωπαϊκό εργαστήριο φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων(CERN) που έχει έδρα τη Γενεύη. Χρειάστηκαν 15 χρόνια εργασιών, περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ και η συμμετοχή 26 κρατών(μεταξύ των οποίων και η χώρα μας), πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και πάνω από 10.000 επιστημόνων και μηχανικών, οι οποίοι προσπάθησαν σκληρά για να φτάσουν μέχρι τη σημερινή μέρα.

  Ο επιταχυντής πρωτονίων βρίσκεται σε ένα τούνελ 27 χιλιομέτρων και σε βάθος που κυμαίνεται από τα 50 έως τα 150 μέτρα.

  Μέσα στον επιταχυντή θα συγκρούονται δέσμες πρωτονίων σε πολύ υψηλές ενέργειες. Τέσσερις ανιχνευτές(ATLAS, ALICE, CMS και LHCb) θα παρατηρούν τις συγκρούσεις και θα συλλέγουν στοιχεία χρήσιμα για τις έρευνες σχετικά με την ύλη, την ενέργεια, το χώρο και το χρόνο.

  Το ποσό ενέργειας που θα είναι διαθέσιμο για τη δημιουργία νέων σωματιδίων, κατά τη διάρκεια του πειράματος, θα είναι πρωτόγνωρο, έτσι ώστε για πρώτη φορά να αναπαραχθούν οι συνθήκες που επικρατούσαν στο σύμπαν απειροελάχιστα μετά τη μεγάλη έκρηξη(Big Bang).

  Σενάρια τρόμου

  Το μεγάλο αυτό πείραμα όμως δεν προκαλεί μόνο ενθουσιασμό αλλά και φόβο. Εδώ και πολύ καιρό κυκλοφορούν φήμες ότι η λειτουργία του επιταχυντή ίσως δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα που θα καταπιεί το CERN, τη Γενεύη και όλο τον πλανήτη και ότι είναι πιθανό να παραχθούν κβαντικά "παροδοξόνια" και όλη η ύλη της Γης μετατραπεί σε "παράδοξη ύλη".

  Εδώ και χρόνια έχουν ακουστεί τέτοιοι φόβοι - άλλοτε με επιστημονική χροιά και άλλοτε απλώς συνωμοσιολογική. Τις τελευταίες μέρες το CERN έχει κατακλυστεί από γράμματα και ηλεκτρονικά μηνύματα που εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες. Οι σκεπτικιστές (με επικεφαλής την ομάδα πολιτών και επιστημόνων LCH Kritiks από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία) έφθασαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσπαθώντας -μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς- να σταματήσουν το πείραμα, υποστηρίζοντας ότι σε μια περίοδο τεσσάρων ετών οι μαύρες τρύπες λόγω του πειράματος θα αυξηθούν εκθετικά και θα "καταβροχθίσουν" τον πλανήτη εκ των έσω.

  Το CERN, για μια ακόμη φορά (μετά την αρχική έκθεση ασφαλείας, που το 2003 έδωσε το "πράσινο φως" για να αρχίσει η κατασκευή του Επιταχυντή), φρόντισε να δώσει προ ημερών στη δημοσιότητα τη νέα έκθεση ασφαλείας δικών του επιστημόνων και συναδέλφων τους από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που απορρίπτει τις παραπάνω "τρομοκρατικές" εκδοχές, τονίζοντας ότι "ο Επιταχυντής είναι ασφαλής" και ότι "οι εικασίες περί κινδύνων είναι σκέτη μυθοπλασία". Σύμφωνα με την έκθεση του CERN, "η φύση έχει ήδη πραγματοποιήσει το ισοδύναμο εκατοντάδων χιλιάδων πειραμάτων στη Γη - και ο πλανήτης μας υπάρχει ακόμα".

  Εξηγήσεις για το παρελθόν με το βλέμμα στο μέλλον

  Μέσω του πειράματος υπάρχει ελπίδα να δοθούν λύσεις σε ορισμένα θεμελιώδη προβλήματα που απασχολούν τους φυσικούς τις τελευταίες δεκαετίες, όπως η πλήρης επαλήθευση του καθιερωμένου μοντέλου φυσικής, η απόδειξη της ύπαρξης του μποζονίου Higgs, καθώς και η κάλυψη των όποιων κενών υπάρχουν στη θεωρία των δυνάμεων(βαρυτική, ηλεκτρομαγνητική, ισχυρή πυρηνική, ασθενής πυρηνική). Επίσης, μέσω του πειράματος αναμένεται εν καιρώ να υπάρξουν βήματα προόδου στην έρευνα για τις μαύρες τρύπες, την αντιύλη, την ύπαρξη και άλλων διαστάσεων, τα υπερσυμμετρικά σωματίδια , την σκοτεινή ύλη και την σκοτεινή ενέργεια.

  Φυσικά τα αποτελέσματα δεν θα έρθουν από την πρώτη μέρα, αλλά και μόνο το ότι ένα τέτοιο εγχείρημα μπαίνει σε λειτουργία είναι ιστορικό γεγονός. Οι πρώτες ιδιαίτερα ισχυρές συγκρούσεις πρωτονίων θα πραγματοποιηθούν στις 21 Οκτωβρίου όταν θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του LHC.

  Η Ελλάδα συμμετέχει σε τρία από τα τέσσερα πειράματα του LHC(ATLAS, CMS, ALICE) με δεκάδες επιστήμονες από ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

  Το News24|7 μίλησε με τον φυσικό κ. Κωνσταντίνο Νικολόπουλο, υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είναι μέλος της ελληνικής ομάδας τους πειράματος ATLAS, στα πλαίσια του οποίου θα μελετηθούν οι βασικές δυνάμεις που διαμόρφωσαν το σύμπαν από τη στιγμή της γένεσής του, οι μαύρες τρύπες, η ύπαρξη επιπλέον διαστάσεων, η σκοτεινή ύλη και η προέλευση της μάζας.  -Πολλά χρόνια ερευνών, κόστος κατασκευής που φτάνει τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, συμμετοχή πολλών κρατών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και χιλιάδων επιστημόνων. Γιατί το συγκεκριμένο πείραμα είναι τόσο σημαντικό;

  Η φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων προσπαθεί να εντοπίσει τους θεμελιακούς δομικούς λίθους του κόσμου μας και να κατανοήσει τις αλληλεπιδράσεις τους. Η δομή και οι αλληλεπιδράσεις των στοιχειωδών σωματιδίων μεταφέρουν πληροφορία για την δομή, το παρελθόν και το μέλλον του σύμπαντος μας. Επομένως, ο επιταχυντής LHC είναι ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του και αποτελεί προϊόν εξέλιξης της επιστημονικής έρευνας από πειράματα που εκτελούνταν πάνω σ'έναν εργαστηριακό πάγκο, σε πειράματα επιταχυντών με όλο και μεγαλύτερη ενέργεια. Η σημασία του έγκειται στο γεγονός πως από τα πειραματικά αποτέλεσματα που έχουμε συγκεντρώσει και την θεωρητική εργασία που έχει πραγματοποιηθεί, γνωρίζουμε πως με το LHC η κατανόηση μας για τον κόσμο σίγουρα θα βελτιωθεί. Στο LHC θα πρέπει να παρατηρήσουμε νέα φαινόμενα είτε αυτά προβλέπονται από τη θεωρία είτε όχι.

  -Σε πόσο καιρό από την έναρξη λειτουργίας του επιταχυντή θα αρχίσουν να εξάγονται τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα και ποια είναι η προτεραιότητα των επιστημόνων που εργάζονται εκεί. Ποιο είναι δηλαδή το ερώτημα που καίει ανάμεσα στα τόσα που αναμένεται να απαντήσει το πείραμα;

  Οι ανιχνευτές του LHC, και ειδικότερα οι ανιχνευτές ATLAS και CMS, είναι κατασκευασμένοι με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούν να μελετήσουν πολλά διαφορετικά φαινόμενα που θα λάβουν ή ενδέχεται να λάβουν χώρα στο LHC. Για το λόγο αυτό ονομάζονται και ανιχνευτές γενικής χρήσης (general-purpose). Ο κάθε φυσικός είναι ελεύθερος να διεξάγει οποιαδήποτε μελέτη επιθυμεί ανάλογα με τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του. Φυσικά, άλλες μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν γρηγορότερα - λ.χ. υπάρχουν σενάρια για την ανακάλυψη σωματιδίων που συνδέονται με την ύπαρξη επιπλέον διαστάσεων και για τα οποία μπορεί να χρειαστούν μόνον λίγοι μήνες λειτουργίας του επιταχυντή - ενώ υπάρχουν και μετρήσεις/έρευνες που θα απαιτήσουν πολυ περισσότερο χρόνο.

  Σε κάθε περίπτωση απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξαγωγή συμπερασμάτων φυσικής είναι η καλή και σταθερή λειτουργία του επιταχυντή, ένας τομέας στον οποίο το CERN έχει αποδείξει πολλές φορές την ικανότητα του, καθώς και η κατανόηση της λειτουργία των ανιχνευτών και των δεδομένων που συλλέγονται. Μάλιστα, τα δεδομένα που θα συλλέξουμε εντός του 2008, θα χρησιμοποιηθούν σχεδόν αποκλειστικά για την καλύτερη κατανόηση και προετοιμασία των ανιχνευτών ώστε να είμαστε έτοιμοι για την μελέτη της φυσικής που θα προκύψει από τις συγκρούσεις πρωτονίων από το Απρίλιο του 2009 και έπειτα.

  -Πολλές φορές χρειάζεται χρόνια για να γίνει αντιληπτή από την κοινωνία η σπουδαιότητα ενός τέτοιου πειράματος. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα εφαρμογών των αποτελεσμάτων του πειράματος στην καθημερινότητα των ανθρώπων στο μέλλον.

  Όπως είναι λογικό, τους φυσικούς μας ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο να βελτιώσουμε την κατανόηση μας για τον κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα πειράματα δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία. Αντίθετα, η ιδέα πως η βασική έρευνα είναι αποκομμένη από τις πρακτικές εφαρμογές είναι λαθος. Η φυσική υψηλών ενεργειών, αλλά και το CERN ειδικότερα, έχουν μια μακρά ιστορία εφαρμογών που έχουν προκύψει είτε άμεσα από τα αποτελέσματα των πειραμάτων είτε από τα τεχνολογικά μέσα που απαιτούνται για να πραγματοποιηθούν τα πειράματα.

  Ένα κλασικό παράδειγμα όφελους προς την κοινωνία, το οποίο μάλιστα βρήκε πρακτική εφαρμογή μόλις λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη του, είναι οι ακτίνες-Χ που ανακαλύφθηκαν από τον Roentgen το 1895. Στα πιο πρόσφατα παραδείγματα συγκαταλέγονται η επινόηση του παγκόσμιου ιστού - το World Wide Web - στο CERN στις αρχες της δεκαετίας του 1990, του οποίου φυσικά η επίδραση στην καθημερινότητα είναι γνωστή σε όλους, καθώς και η αδρονοθεραπεία η οποία προσφέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με την ακτινοθεραπεία για την καταπολέμηση όγκων. Αλλά ακόμα και σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο, γεωδετικές μέθοδοι που αναπτύχθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 για την κατασκευή της στοάς (tunnel) μήκους 27km όπου στεγάστηκε ο LEP, αλλά και σήμερα ο LHC, εφαρμόστηκαν στην συνέχεια και στην κατασκευή του tunnel της Μάγχης.

  Όσον αφορά το σήμερα, η γνώση που αποκτήθηκε και η τεχνολογία που αναπτύχθηκε για την κατασκευή των τμημάτων του επιταχυντή είχε εφαρμογή σε τομείς όπως η μικροηλεκτρονική και η τεχνολογία κενού (vacuum). Η τελευταία για παράδειγμα χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών. Οι γνώσεις που προέκυψαν από την κατασκευή των ανιχνευτών του LHC έχουν χρησιμοποιηθεί σε τομείς που εκτείνονται από την κατασκευή ανιχνευτών για την μελέτη υλικών μέχρι την ανάλυση - με τη χρήση υπερήχων - μειγμάτων αερίων που χρησιμοποιούνται για αναισθησία και από συστήματα εντοπισμού και διάσωσης προσωπικού μέχρι την ανάκτηση - με οπτικές μεθόδους - ηχογραφήσεων από μηχανικά μέσα. Παράλληλα, οι ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο και υπολογιστική ισχύ για την αποθήκευση και ανάλυση των δεδομένων του LHC έδρασαν καταλυτικά στην προώθηση των τεχνολογιών Πλέγματος (Grid), το οποίο πλέον χρησιμοποιείται και από τομείς όπως η χημεία, η μετεωρολογία και η βιολογία.

  -Ένας από τους βασικούς στόχους του πειράματος είναι η απόδειξη της ύπαρξης του σωματιδίου Higgs ή "σωματιδίου του θεού", όπως ονομάζεται. Υπάρχει περίπτωση να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει τελικά; Θα ήταν μεγάλη έκπληξη μια τέτοια ανακάλυψη;

  Το σωματίδιο Higgs έχει προταθεί για να λύσει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα του καθιερωμένου προτύπου: την απόκτηση της πειραματικά παρατηρούμενης μάζας των σωματιδίων. Γνωρίζουμε πως τα φαινόμενα που οδηγούν στην λήψη μάζας από τα σωματίδια λαμβάνουν χώρα στην περιοχή ενεργειών που καλύπτει το LHC, επομένως ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να παρατηρηθεί. Η ύπαρξη του σωματιδίου Higgs είναι μια ελκυστική λύση, διότι είναι ο οικονομικότερος, και κατά μια έννοια ο απλούστερος, τρόπος προκειμένου τα σωματίδια να αποκτήσουν μάζα, αλλά δεν είναι ο μόνος. Άλλες προτάσεις για παράδειγμα περιλαμβάνουν την ύπαρξη επιπλέον διαστάσεων ή επιφυλάσσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο για το βαρύτερο από τα quark, το top.

  Βεβαίως η φύση δεν έχει καμιά υποχρέωση να λειτουργεί όπως εμείς φανταζόμαστε, επομένως το πείραμα μπορεί να μας αποκαλύψει έναν εντελώς διαφορετικό μηχανισμό για το φαινόμενο αυτό. Υπό κάποια έννοια, μια εντελώς απρόσμενη ανακάλυψη θα ήταν πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσα επιστημονικά.

  -Ήδη πριν να τεθεί σε λειτουργία ο LHC κυκλοφόρησαν καταστροφολογικά σενάρια για μαύρες τρύπες που θα καταπιούν τον πλανήτη και για σωματίδια που θα διαλύουν τα πάντα στο πέρασμά τους και μάλιστα έγιναν και μηνύσεις για να αναβληθεί το πείραμα. Έχουν καμία βάση οι φόβοι του κόσμου ή πρόκειται για υπερβολικές αντιδράσεις;

  Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως οι φόβοι αυτοί είναι εντελώς αβάσιμοι. Κοσμικές ακτίνες αλληλεπιδρούν με τη γήινη ατμόσφαιρα, αλλά και με τις ατμόσφαιρες άλλων αστρικών σωμάτων, συνεχώς και με ενέργειες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορούμε να επιτύχουμε στο εργαστήριο. Επομένως, ό,τι συμβεί κατά τη λειτουργία του LHC έχει συμβεί ήδη πολλές φορές χωρίς να υπάρξει καταστροφή. Παρ'όλα αυτά, το CERN, που θα πρέπει να τονιστεί πως είναι ένας διεθνής ερευνητικός οργανισμός που λογοδοτεί στα κράτη-μέλη και έχει ως κύριο σκοπό την προώθηση της βασικής έρευνας στα στοιχειώδη σωματίδια, έχει προχωρήσει σε αξιολόγηση των πιθανών περιβαλλοντικών κινδύνων από τα πρώτα ακόμη στάδια του σχεδιασμού του επιταχυντή. Επίσης, το 2003 μια επιτροπή ανεξάρτητων επιστημόνων μέλετησε πιθανά θέματα ασφάλειας κατά την λειτουργία του επιταχυντή αποκλείοντας το ενδεχόμενο καταστροφής. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ενημερώθηκαν και επεκτάθηκαν το 2007 από επιτροπή επιστημόνων του CERN, με την έγκριση επιτροπής ανεξάρτητων επιστημόνων, χωρίς αλλαγή του τελικού συμπεράσματος. Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα η κοινότητα της φυσικής υψηλών ενεργειών, φέρει την ευθύνη να ενημερώνει και να εξηγεί στον κόσμο ποιά είναι τα μέσα και οι σκοποί των ερευνών της καθώς και ποιά τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν.

  -Για πρώτη φορά θα αναπαραχθούν οι συνθήκες που επικρατούσαν απειροελάχιστα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη(Big Bang). Πόσο σημαντικό είναι να φτάσουμε τόσο κοντά στη στιγμή μηδέν και σε τι θα βοηθήσει την επιστήμη και την έρευνα;

  Εδώ θα πρέπει να εξηγήθεί τί ακριβώς σημαίνει αυτό. Στα αρχικά στάδια του σύμπαντος, αυτό ήταν υπερβολικά πυκνό και "θερμό" δηλαδή τα σωματίδια διέθεταν πολύ μεγάλες ενέργειες, στη συνέχεια το σύμπαν άρχισε να διαστέλλεται και να "ψύχεται", καταλήγοντας τελικά στην σημερινή εποχή. Επομένως, λέγοντας πως θα αναπαραχθούν οι συνθήκες που επικρατούσαν λίγο μετά την Μεγάλη Έκρηξη εννούμε πως τα σωματίδια θα διαθέτουν αρκετή ενέργεια ώστε να λάβουν χώρα φαινόμενα που συνέβαιναν κατά τις πρώτες στιγμές του σύμπαντος και των οποίων τις μακροσκοπικές συνέπειες παρατηρούμε σήμερα. Όπως έχει ήδη εξηγηθεί, ο LHC δεν είναι ο πρώτος επιταχυντής που φτιάχνουμε, αλλά είναι η συνέχεια μια σειράς επιταχυντών που προσέφεραν όλο και μεγαλύτερες ενέργειες με τελικό σκοπό την κατανόηση της λειτουργίας του κόσμου μας και την περιγραφή – αν αυτό είναι δυνατό - όλων των αλληλεπιδράσεων των στοιχειωδών σωματιδίων ως διαφορετικές εκφάνσεις μιας και μοναδικής αλληλεπίδρασης, την οποία όμως εμείς στις "χαμηλές" ενέργειες όπου ζούμε αντιλαμβανόμαστε ως ξεχωριστές δυνάμεις. Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται από το γεγονός πως έχουμε ήδη καταφέρει να ενοποιήσουμε τον ηλεκτρισμό με τον μαγνητισμό με τις εργασίες του Maxwell, του Faraday και αλλων το 19ο αιώνα, καθώς και τον ηλεκτρομαγνητισμό με την ασθενή αλληλεπίδραση (η αλληλεπίδραση που ευθύνεται για τη διάσπαση του νετρονίου) με θεωρητικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και επιβεβαιώθηκαν πειραματικά στο CERN στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

  -Στο πείραμα και στις εργασίες του επιταχυντή υπάρχει συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων, όπως εσείς. Πόσοι Έλληνες συμμετέχουν και πόσο εύκολο είναι για έναν Έλληνα Φυσικό να καταφέρει να πάρει μέρος σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα;

  Στο CERN εργάζονται αρκετές δεκάδες Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών, που προέρχονται τόσο από ιδρύματα της χώρας, όσο και από ιδρύματα του εξωτερικού. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του CERN, ενώ ελληνικά ιδρύματα είχαν σημαντικές υποχρεώσεις κατά την διάρκεια της προετοιμασίας των πειραμάτων και του επιταχυντή. Σίγουρα, για τους επιστήμονες που προέρχονται από τα ιδρύματα της χώρας τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθώς η οικονομική συγκυρία δεν βοηθά την χρηματοδότηση της επιστημονικής και ειδικότερα της βασικής έρευνας. Ο τομέας της πειραματικής φυσικής υψηλών ενεργειών, συγκεκριμένα, είναι ιδιάζων σε σχέση με άλλους τομείς, αφού απαιτείται η παραμονή του ερευνητή κοντά στο πείραμα, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στην Γενεύη της Ελβετίας. Αυτό το γεγονός, που αυξάνει τις ανάγκες για ταξίδια και παραμονή στο εξωτερικό, μας απομακρύνει από την εικόνα την οποία έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν οι χρηματοδοτικές υπηρεσίες και η κοινή γνώμη, δηλαδή του ερευνητή που πραγματοποιεί τις μελέτες του στο οικείο πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο και εν συνεχεία ταξιδεύει μια φορά το χρόνο σε κάποιο συνέδριο προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Σεπ 2008, 10:21 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 01 Μαρ 2006, 19:18
Δημοσ.: 3078
Τοποθεσια: Από δω κι από κεί.
Τελικά δεν καταστραφήκαμε... :p

Αν και η δεύτερη δέσμη θα τεθεί σε λειτουργία σε περίπου 7 βδομάδες οπότε έχουμε και 2η ευκαιρία. :p

http://cdsweb.cern.ch/record/1092437/files/CERN-Brochure-2008-001-Eng.pdf Ορίστε ένας οδηγός 60 σελιδων για το πείραμα.

_________________
Ordo ab chao


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Σεπ 2008, 10:52 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer

Εγγραφη: 28 Φεβ 2006, 00:06
Δημοσ.: 5211
Το βρήκαμε το μποζόνιο Higgs?? Έχασε ο Hacking το στοίχημα; Αυτό είναι το ενδιαφέρον :P

_________________
cogito ergo sum
δραματική σχολή


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Σεπ 2008, 11:04 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer

Εγγραφη: 12 Δεκ 2006, 17:32
Δημοσ.: 2095
Τοποθεσια: Somewhere in Time The Final Frontier
θα αργήσουν πολύ είπαν να βγουν σαφή συμπεράσματα :)


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Σεπ 2008, 11:17 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 01 Μαρ 2006, 19:18
Δημοσ.: 3078
Τοποθεσια: Από δω κι από κεί.
Χεχε ναι έτσι διάβασα και εγώ. Τα πειράματα θα συνεχιστούν για πάνω από μια δεκαετία.

Εν τω μεταξυ αν θέλετε να δείτε μήπως ο επιταχυντής κατέστρεψε τον κόσμο μπορείτε να δείτε εδώ: http://hasthelargehadroncolliderdestroy ... ldyet.com/ :P :P

_________________
Ordo ab chao


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Σεπ 2008, 12:18 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer

Εγγραφη: 28 Φεβ 2006, 00:06
Δημοσ.: 5211
Νομίζω τους ξέφυγε..
http://www.cyriak.co.uk/lhc/lhc.swf :shock:

_________________
cogito ergo sum
δραματική σχολή


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Σεπ 2008, 16:44 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer

Εγγραφη: 28 Φεβ 2006, 00:06
Δημοσ.: 5211
Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει: Hackers attack Cern
Από GST: Greek Security Team, το κείμενο τους.

_________________
cogito ergo sum
δραματική σχολή


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Σεπ 2008, 22:21 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 19 Οκτ 2007, 03:47
Δημοσ.: 72
Τοποθεσια: Βριλήσσια
Τι λες τωρα!!!!!!!

_________________
1100110111100


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 15 Σεπ 2008, 04:47 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 19 Οκτ 2007, 03:47
Δημοσ.: 72
Τοποθεσια: Βριλήσσια
Το εγραψαν και οι εφημεριδες...Μπραβο σε αυτους που τα καταφεραν!

_________________
1100110111100


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το πείραμα του αιώνα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Ιούλ 2009, 19:32 
Χωρίς σύνδεση

Εγγραφη: 25 Ιουν 2008, 07:15
Δημοσ.: 47
παντως νομιζω πως το μποζόνιο Higgs οπως και τα υπερσυμμετρικά σωματίδια ως εννοιες εισαγονται απο τη θεωρια των χορδων η οποια εισαγει και επιπλεον διαστασεις (χωρικες) και επιπλεον σταθερες στο καθιερωμενο προτυπο που εντελει περιπλεκουν τα πραγματα και δεν απανταει σε προβληματα που θα επρεπε να λυνει μια εννοποιημενη θεωρια των δυναμεων


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Ιούλ 2009, 19:58 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 23 Δεκ 2008, 12:51
Δημοσ.: 1739
Τοποθεσια: Καφενειο
theodore έγραψε:
Το βρήκαμε το μποζόνιο Higgs?? Έχασε ο Hacking το στοίχημα; Αυτό είναι το ενδιαφέρον :P


Ποτε δεν θα βρουμε εμεις το μποζονιο του Higgs...πρωτα θα μας βρει αυτο :P

_________________
I have come here to chew bubblegum and kick ass...and I'm all out of bubblegum
Sometimes I throw my books in the air singing "Ayo,I'm not gonna get my degree"


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το πείραμα του αιώνα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Ιούλ 2009, 20:02 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 23 Οκτ 2008, 09:49
Δημοσ.: 715
Η αλήθεια είναι οτι στο Cern τα έχουν πάρει τρελά με το higgs boson

_________________
Tired of me


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το πείραμα του αιώνα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Ιούλ 2009, 20:56 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 01 Μαρ 2006, 19:18
Δημοσ.: 3078
Τοποθεσια: Από δω κι από κεί.
Θεϊκό. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Ordo ab chao


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το πείραμα του αιώνα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Ιούλ 2009, 21:07 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 20 Οκτ 2006, 18:35
Δημοσ.: 1723
Τοποθεσια: Αθήνα
LOOOOOL. Ειδικά το τέλος!!!!

_________________
Welcome to Stockholm


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το πείραμα του αιώνα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Ιούλ 2009, 22:08 
Χωρίς σύνδεση
Regular Forumer
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 23 Οκτ 2008, 09:49
Δημοσ.: 715
Γενικά αυτό το webcomic τα σπάει κανονικα, δείτε εδώ πχ

Υπερβολικά πολύ σαρκαστικό humor με θέμα τα μαθηματικά και τη φυσική

_________________
Tired of me


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 24 δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group